Saxemara IF:s historia från starten 1949 och fram till idag

Saxemara IF 1949-1958

Den 29:e augusti 1949 bildades Saxemara IF. Dess första ordförande blev Karl Månsson. Klubben kom till en början att bedriva mängder av aktiviteter: bandy, friidrott, bordtennis, orientering och givetvis fotboll. Ganska snabbt blev SIF en renodlad fotbollsklubb.

Att starta något nytt från grunden visade sig vara jobbigt. Inte minst att få till ett bra ställe att hålla till på. Hejanslätten kom redan från start att bli klubbens hemvist.
Ett ställe i ständig förändring och med nya krav.
Redan 1952 var det dags att bygga om – igen. I samma veva så fixade man också dansbanan på Hejan. Allt för att alla verkligen skulle trivas i den nya fotbollsklubben.

Nu kom pengarna in i klubben. Dels genom kommunalt stöd.
Men också genom att spelarna själva fick betala för utförda tjänster.
1954 skulle alla spelare betala 50 öre till tvättning av kläder, Yngve Jönsson fick uppdraget att samla in pengarna.

Ett par år senare, 1957, var det dags igen. Nu skulle spelarna betala en krona per man och vecka till den som höll i träningen. Einar Håkansson höll då i träningarna och kunde räkna in 10 kronor per tillfälle.
Även under dessa år så var planfrågor och lokaler det stora problemet. Något som alltså följt med sedan starten av klubben. Många tror att det är just från denna kärvhet som den mycket berömda SIF-andan sedan växt fram.

Saxemara IF 1959-1968

Grunden till ett bra a-lag skulle gå genom en stark ungdomsverksamhet.
Kjell Gummesson ingick i kärntruppen som satte fart på ungdomarna. Och framgångarna på planen lät inte heller vänta på sig.

SIF gjorde stor succé och betvingade mer eller mindre alla motståndare man mötte.
Under 1960 spelade laget i Blekingeserien div.II Västra. Fyra år senare var man i div.III Sydöstra Götaland.
En makalös framgång!

När laget vann div.IV var man klar segrare tre omgångar innan serien var färdigspelad.

1962 var det åter dags att bygga om på Hejan. Nu tillkom omklädningsrum.
1964 är ett viktigt år. Här finns roliga saker och här finns mindre roliga saker som händer.
Allsvenska Djurgårdens IF är i Karlsnäs och ska vässa sin form. De tränar och matchas mot bland SIF. Skrällen SIF fullbordar i denna träningsmatch klingar än idag. SIF vinner mot Djurgården med 5-3!

Bröderna Gummesson med förnamnen Arne, Bengt, Leif och Willy är framträdande i laget. Vidare fanns här spelare som målvakten Bengt Månsson, storskytten Nils Karlsson och den tekniska Ove Karlsson.
1964 kom senare Wille Gummesson och Jan ”Lilldamma” Mattsson till att lämna klubben för vidare spel hos andra.

Inte blev det heller speciellt kul när två man fick varsitt ben avsparkat, heller. Nils Karlsson och Simo Rämänon benbrott blev ett stort bekymmer för SIF.
De första åren i div.III går riktigt bra för klubben. Man hänger med bra bland topplagen.
Först 1968 spelar man sig ur serien.

Saxemara IF 1969-1978

Man är tillbaka i div.IV Blekinge. Under hela tidsperioden tillhör man denna serie. Med ett ganska blandat resultat. Milstolpe under denna tiden är att SIF startar damfotboll. Man är bland de första klubbarna i länet när detta sker 1971. Ett stort steg, givetvis. Framgångarna inom damfotbollen blev också riktigt bra.

Herrlaget vinner div.IV Blekinge. Mjällby AIF och Ronneby BK skuggar i sluttabellen tre poäng bakom. Laget gör en kanoninsats och förlorar endast tre matcher av 22. Målvakt Bengt Månsson kan lugnt titta tillbaka på året då han endast släppte in 17 bollar bakom sig. Man kan ju undra var mellannamnet ”Sållet” kom ifrån? Inte efter detta år, i alla fall.

1975 är man åter i div.III Sydöstra Götaland. Man hamnar i mittskiktet och klarar med lite tur och skicklighet nytt kontrakt i divisionen. Året efter är det sedan Mjällby som för gott lämnar dessa låga divisioner.

För SIF:s del är det fortsatt mycket kamp om att nå kontrakt i divisionen. Men man lyckas hålla sig på rätt sida om strecken. Klubben frodas rejält under dessa år. Mängder av nya ungdomar strömmar till för att börja spela boll.
1976 var det dags att höja standarden på Hejan. Planen breddades rejält och man fick även belysning till den.

Saxemara IF 1979-1993

Under denna 15-års period var det några magra år i div.4 men några år i div.3 med blygsamma resultat.
En viss uppryckning blev det 1985 då Jan ”Lilldamma” Mattsson kom tillbaka som spelande tränare, han fick visserligen en tung start med 0 poäng och 0-10 i målkvot på de första 3 matcherna, men sedan gick det bättre, serieseger året efter.

Johan Kronberg valde 1988 att pröva lyckan i Mjällby under 4 säsonger, samma år fick vi åter lämna div.3, men med Johan åter i fadershuset blev det 1992 avancemang till 3:an som blev starten på en framgångsrik period.
En annan stor händelse var invigningen av Hejangården 1981, detta blev ett lyft för föreningen och inte minst bygden.

Saxemara IF 1994-2009

En mycket bra och stabil period 1995, en andra plats i 3:an och kval div.2, som började med en bortamatch mot Ystads IF där blev det vinst med 3-0 efter en gedigen insats av hela laget och inte minst av Johan och Magnus Kronberg.

Sedan väntade en helt avgörande match mot IFÖ Bromölla, denna match fick spelas i Bräkne-Hoby för det var strejk på de kommunala idrottsplatserna, men inte heller detta kunde stoppa SIF vinst med 1-0 och nästa år i div.2.

Det första året i 2:an gick över förväntan med en hedrande 5:e plats bara 2 poäng efter Landskrona BoIS. Seriesegrare blev IFK Malmö, året efter gick det inte så bra, många skador och en smal trupp slutade med degradering till 3:an.
Men skam den som ger sig, en andra plats 1998, men detta år var en omläggning av seriesystemet så kvalet hade slopats.

2001 – 02 spel i div.4 men åter i 3:an 2003 och så sent som 2008 var det dags för kval igen, först seger mot Tomelilla i 2 raka matcher sedan väntade Högaborg, vinst hemma men en klar förlust på Olympia.