mats-karlsson

Hur många knallskott tål vi?

Åter igen måste en fotbollsmatch avbrytas efter att ett knallskott kastats in på en fotbollsplan.

Var det även detta som utlöste paniken i Turin?
Jag misstänker starkt det. Frågan man måste ställa sig är varför det ska slängas knallskott på just fotbollsmatcher?
På den frågan har jag aldrig fått ett tillfredställande svar. Underligt är det ju onekligen att det bara sker på fotbollsmatcher. Har aldrig hört att problemen finns i idrotter som handboll eller ishockey för att ta som exempel.

Lösningen finns på mycket nära håll. Man bygger om ståplatsläktarna i fotboll. Där ska finnas gångar mellan raderna. I gångarna låter man hundar nosa sig fram till knallskotten och annan pyroteknisk utrustning. Hundar har en så känslig nos att de slår det mesta. De är nära nog nere på molekylnivå för att hitta doftämnen. Å andra sidan är det absolut lättaste att helt enkelt komma fram till ett beslut om att man inte får sälja knallskott, någonstans.

Knallskott kan ställa till ett djävulskt elände. En enda hög smäll kan för alltid se till att din hörsel försämras. Dessutom finns ett ganska stort säkerhetsavstånd för att släppa ett knallskott. Sånt kommer vi ihåg som gjort lumpen och dess väre sett lumparkompisar komma för nära ett knallskott.
Plastsplittret, som det var förr, ställde till det rejält.

Nä, in med hundar i hela samhället. Vare sig det gäller knallskott, skjutvapen eller diabetes. Hundar som slår larm om felaktiga saker är en ren samhällsnyttig insats. Alla fyrverkerier borde dessutom förbjudas helt. Ska det sändas upp raketer eller annat så ska det vara organiserat av folk som vet vad de gör. Bengaler i händer på en rad idioter är inte en säker hantering. Bussa hundar på dem också. Kasta sen ut dem från alla idrottsarenor på livstid.

========================
Så här års talas det gärna om ekonomi i sportklubbar. Kalmar FF:s arena var inte så lyckad ekonomiskt sett. Nu vänder sig klubben till kommunen för att hitta en lösning på sina ekonomiska problem. I KHK stängde styret i Karlskrona kommun den dörren, samtidigt som fler investeringar ska göras.
Ja, det är inte lätt vara kommunpolitiker. Dessutom vara i tron att klubbar på elitnivå tillför ett värde för kommunen.
Om detta tvistar ekonomer. Ty, de vet inte heller vad som är sant. Vore ju intressant se om någon oberoende kunde räkna på insatt kapital och sedan se utfallet. Ännu har jag inte sett en sån uträkning.

För övrigt anser jag att Blekingesports Connie Nilsson tar upp ämnen som borde relatera i mer debatt. Bland annat varför det är så svårt hitta folk till styrelsearbete. Den frågan tog jag upp för snart 25 å sedan, då jag noterade att det blev alt svårare hitta folk till styrelseposter. Nu är det en fakta och den svenska unika föreningsmodellen hotas allvarligt.
Det är inget skott i luften utan en realitet som vi alla måste ta oss an att lösa.

Noterbart: En krönika ska vara personligt skriven och innehålla egna åsikter. Det är precis det som ovanstående rader står för. Således är det inte Saxemara IF:s uppfattningar som skrivs här, utan de är mina privata åsikter.
mats.karlsson@saxemaraif.se