mats-karlsson

Pengar och pengar

Det är det enda som räknas.

Fast på en bank ska de inte räkna pengar. Där finns ju inga att räkna längre. De vill inte ha några kontanter alls på sina kontor. Detta har retat upp många företagare jag pratat med. De vet snart inte hur de ska bete sig.
Pengar som inte finns försöker man också räkna i föreningslivet. Hur en del får ihop sina bokslut är minst sagt en stor fråga.

Jag har sett mängder av ekonomiska kalkyler som fått revideras om. I exmpelvis publiksporter kan det slå illa snabbt. Vinner inte laget så tappar man publik och med det intäkter. Osäkra intäkter som är direkt kopplade till resultat.
Fast det finns liksom lite rättvisa i det, på något sätt. Publik vill se ett vinnande lag. Inte lag som förlorar. Lag som hamnar i den nedåtgående spiralen låter sedan berätta: Vi har dålig ekonomi eftersom publiken sviker oss.

Det är alltså ditt fel, just du som håller på ditt lag, men inte vill se dem förlora. Den förnedring du känner när de torskar match efter match vill du inte underkasta dig. Inte jag heller. Men det är inte mitt fel. Inte heller ditt att publiken sviktar.
Här finns det ju helt andra människor som måste förstå att de ska rannsaka sig själva.

Ja, det är lustigt med pengar. Undrar just om jag får uppleva den dagen då en kassör utrbrister: Vi har för mycket pengar! Vi måste göra oss av med dem.
Lika osannolikt som att någon skulle säga inom omsorgen: Vi har för mycket personal! Vi måste göra oss av med dem.
Nä, det kommer aldrig hända.

Ett ord som etsat sig fast i min skalle detta år är: prioritet. Då har det kommit från polisens sida. Ordet har använts när medborgare frågat varför de inte rycker ut längre. Kan vara olika sorters brott.
- Det är inte prioriterat, har varit ett standardsvar.
En sak verkar vara säker: man kanske borde fundera på om den nya polisorganisationen verkligen var en lyckad grej.
Ibland får man bita i det sura äpplet och erkänna att det kan gå fel. Då rättar man till misstagen och tar ny sats.
Inom idrotten finns nu många sura äpplen att börja bita i.
För även här måste man rannsaka sig och se vad man egentligen lägger sina pengar på.

Noterbart: En krönika ska vara personligt skriven och innehålla egna åsikter. Det är precis det som ovanstående rader står för. Således är det inte Saxemara IF:s uppfattningar som skrivs här, utan de är mina privata åsikter.
mats.karlsson@saxemaraif.se